Reseförsäkring

Dela

Att resa är någon de flesta av oss har gjort eller gör med jämna mellanrum. Det är en stor värld där ute som många ägnar mycket tid åt att upptäcka, kanske genom en lite längre backpackingresa. Andra föredrar att åka bort under de kalla vintermånaderna medan vissa hellre satsar på en välförtjänt vecka eller två i värmen.

Hur du än väljer att resa och vart du än vill åka är det livsviktigt att du har rätt försäkring på resan. Att ge sig ut i världen utan en försäkring är inte att rekommendera eftersom det kan bli en väldigt dyr historia om olyckan skulle vara framme.

Varför man bör ha en reseförsäkring

Visst, det kanske inte är hela världen om du förlorar din kära kamera på resan eller om du behöver köpa lite värktabletter och plåster. Men står du utan försäkring och lite större olyckor är framme kan räkningen bli riktigt dyr. Kanske är du ute och vandrar i Thailands djungel och blir biten av en giftig orm och behöver hämtad med ambulanshelikopter eller kanske skadar du dig under din roadtrip i USA och hamnar på sjukhus. Vid dessa två tillfällen kan du räkna med att få en riktigt dyr räkning och står du utan reseförsäkring kan det lämna ordentliga sår i din ekonomi.

Detta ingår vanligtvis i en reseförsäkring

Om du har tecknat en heltäckande reseförsäkring brukar vanligtvis följande skydd ingå:

 • Ersättning vid sjuk- samt tandvårdskostnader.
 • Hemtransport om den försäkrade resenären råkar ut för en olycka eller blir sjuk.
 • Hemtransport om en nära anhörig till resenären blivit sjuk eller avlidit.
 • Resekostnad för en nära anhörig om resenären plötsligt blivit svårt sjuk.
 • Dödsfalls- och invaliditetsersättning vid olycksfall.
 • Ersättning vid skadestånd om du orsakat skada på en annan människa eller på deras egendom.
 • Rättsskydd om en konflikt behöver lösas i rätten.
 • Ersättning vid förlorad eller stulen egendom.

I hemförsäkringen ingår en reseförsäkring men kom ihåg att den endast gäller under de 45 första dagarna av resan. Därefter måste du förlänga den mot en extra avgift alternativ teckna en annan reseförsäkring.

Att tänka på vid reseförsäkringar

Att teckna första bästa reseförsäkring är ingen bra ide. Nedan följer några värdefulla tips för dig som är intresserad av att teckna en reseförsäkring inför din kommande resa.

 • Jämför olika försäkringar. Det allra viktigaste tipset är att jämföra olika reseförsäkringar för att hitta det allra förmånligaste erbjudandet för just dig. Titta på vad försäkringarna innehåller och läs alltid det finstilta. Ibland händer det till exempel att försäkringen inte täcker vissa äventyrsaktiviteter eller resor till vissa länder.
 • Ta reda på kontaktuppgifter till ditt försäkringsbolag innan du åker. Om du råkat ut för stöld, sjukdom eller skada är det smidigare att direkt veta vart man ska vända sig så man får snabb hjälp.
 • Ha koll på självrisken. Ersättning betalas nämligen bara ut om ärendet överstiger självrisken som oftast ligger på ca 1 500 kr. Gör du till exempel sjukhusbesök som kostar 1 000 kr vid två tillfällen gäller oftast inte försäkringen eftersom summan inte överstiger självrisken vid varje enskilt tillfälle.