Kattförsäkring

Dela

Katten är ett av våra mest älskade och populäraste husdjur. Även om katten kanske inte är lika optimistisk på att gå på långa promenader och fartfyllda leka som hundar är, så är detta mysiga och tysta djur trogna familjemedlemmar som behandlas med vördnad och respekt.

Det är med andra ord inte konstigt att många väljer att försäkra sin kära katt om det skulle uppstå olyckor eller sjukdomar. Faktum är att katten även kan stå för stora delar av hushållets inkomster, till exempel vid avel eller tävlingar. Som alla säkert vet så är veterinärkostnader sällan billiga och därför kan en bra kattförsäkring även skydda dig mot ekonomiska katastrofer.

Kattförsäkring – så är den uppbyggd

Likt andra sällskaps- och boskapsdjur så består en kattförsäkring av två huvuddelar:

  • Livförsäkring. Denna försäkring ger dig som kattägare ersättning i form av en engångssumma om din katt olyckligtvis skulle gå bort i sjukdom eller i en olycka. En livförsäkring kan vara ett bra alternativ om din katt står för stora delar av din inkomst, till exempel om du ställer ut katten på tävlingar eller håller på med avel. Dock bör du vara uppmärksam på att livförsäkringens ersättning minskar i takt med att katten åldras. Efter en viss ålder kommer ersättningen att upphöra och vanligtvis går denna gräns när katten nått en ålder av mellan 10 – 13 år.
  • Veterinärvårdsförsäkring. En veterinärvårdsförsäkring täcker de kostnader som uppstår i samband med att din katt behöver veterinärvård. Som vi tidigare nämnde så kan veterinärkostnader bli mycket dyra och en veterinärvårdsförsäkring kan spara dig en hel del pengar om man ser det ifrån ett långsiktigt perspektiv. Även vid denna försäkringen så sänks dock ersättningen i takt med att katten blir äldre. Dock upphör ersättningen aldrig, utan den gäller hela kattens liv.

Innan du tecknar en kattförsäkring

Innan du ger dig ut i jakten på en bra kattförsäkring finns det en del saker du bör ha i åtanke. Att teckna första bästa försäkring är sällan en bra ide eftersom det kan vara krångligt att byta försäkringsbolag i efterhand om du skulle hitta ett bättre alternativ någon annanstans. Nedan har vi sammanställt en checklista som kan vara bra att gå igenom innan du väljer att teckna en kattförsäkring.

  1. Vilken kattförsäkring passar dig och din katt bäst? Om katten utgör en viktig inkomstkälla kan en livförsäkring vara något att titta närmare på men är inte katten mer än en älskad familjemedlem kan en veterinärförsäkring vara ett bättre alternativ. Kanske vill du teckna båda försäkringarna?
  2. Även om du har en veterinärvårdsförsäkring kan det vara bra att ha i åtanke att resor och medicin oftast inte ersätts av försäkringen. Dessutom ingår alltid en självrisk som brukar ligga på runt 1 500 kr.
  3. Har du en honkatt kommer din försäkringspremie med största sannolikhet bli billigare än om du har en hankatt. Detta eftersom man anser att en hankatt har större risk för att utsättas för skador, vid till exempel slagsmål med andra hankatter.
  4. Se till att det försäkringsbolag du väljer har en bra och flexibel support. Detta kan nämligen oftast kännas lite extra tryggt om det skulle uppstå problem eller frågor.
  5. Glöm inte att jämföra olika kattförsäkringar och premier innan du skriver på något. Det kan finnas alternativ där ute som passar dig och din katt mycket bättre än den första försäkring du hittar.