Inkomstförsäkring

Dela

Om du har en lite hög lön som gör att du skulle få en mycket lägre inkomst om du blir arbetslös är det inte så dumt att teckna en inkomstförsäkring. En sådan försäkring gör att du får ut mer i ersättning om du tjänar mer än 18 700 kr/mån. Även om taket för A-kassan kommer att höjas i framtiden kommer du i alla fall inte att få ut några 80 eller 90 % av din lön om du tjänar mer än 27 000 kr. Det här är ju såklart inte alls bra om du har vant dig vid att ha en bra inkomst och har en massa lån, till exempel billån och bolån, som du betalar av på. Det kan göra att du måste sälja din bil eller flytta till en billigare bostad.

Så fungerar en inkomstförsäkring

Om du blir arbetslös och har en inkomstförsäkring får du först ersättning från A-kassan tills taket är nått och resterande belopp får du via din inkomstförsäkring. Normalt får du för närvarande ut sammanlagt ut 80 % av din lön, men det beror lite på vilken inkomstförsäkring du har och hur mycket du tjänar. I vilket fall som helst får du ut mycket mer än vad du annars skulle ha fått om du har en bra lön.

Krav för inkomstförsäkring

  • Du måste vara bosatt i Sverige.
  • Du måste vara medlem i A-kassan.
  • Du måste ha en tillsvidareanställning och omfattas av LAS.
  • Det får inte finnas en överhängande risk för uppsägningar och varsel på det företag du jobbar på.
  • Inkomstförsäkringen brukar även ha en gräns för hur gammal man får vara, men denna gräns skiljer sig mycket åt mellan olika inkomstförsäkringar.

Om du är ute efter en bra inkomstförsäkring kan du vända dig till Accept som du hittar här på jamforforsakring.nu.