Bilförsäkring

Dela

När man äger en bil så måste man som minst ha en trafikförsäkring. En trafikförsäkring ersätter dig om du, dina passagerare eller utomstående blir skadade.  Den ersätter även övrig egendom om du råkar köra på eller skada något. Däremot så kan du inte bli ersatt för skador på din bil med trafikförsäkringen. Till det behövs en helförsäkring, om det ska täcka alla skador. Halvförsäkring finns också med det täcker bara vissa delar på din bil.

Se lista på försäkringsbolag.>.>

Halvförsäkring

En halvförsäkring utökar din trafikförsäkring till att gälla vissa skador på din bil. Den täcker delar som är monterade på din bil som takräcke, bilstereo eller en krossad ruta. Den täcker också brand, stöld, bärgning eller om du skulle behöva rättsskydd.

Helförsäkring

Lägger du ytterligare till en vagnskadeförsäkring så är din bil helförsäkrad, det innebär att du får ersättning vid krock, skadegörelse eller någon annan yttre olyckshändelse.

Vilken försäkring ska jag välja?

Det är självklart upp till var och en hur mycket man vill försäkra sin bil. Trafikförsäkringen kommer man inte undan för den är det lag på att ha vid bilinnehav. Övrigt så ska man fundera på vilka konsekvenser det kan få om man krockar eller får bilen stulen. Har man en bil som kostade mycket i inköp så är det givetvis en fördel att ha den helförsäkrad och de flesta väljer också det alternativet. Har man däremot en gammal, billig bil så kanske man känner att det räcker med en halvförsäkring eller till och med enbart trafikförsäkring. Man får ställa det i proportion till vad kostnaden är för försäkringen per år och vad självrisken kostar om man behöver använda sin försäkring.  Ju äldre bilen är ju mindre blir givetvis ersättningen för bilen. Bilar minskar mycket i värde för varje år som går.

Vilket försäkringsbolag ska jag välja?

Här följer några tips som är bra att ha med sig när man ska välja försäkringsbolag.

  • Ring runt till olika bolag och ta in offerter från en del av dem, var noga med att du förstår vad som ingår i försäkringen och vad den kostar dig per år. Viktigt är också att man kollar upp vad självrisken ligger på om olyckan är framme.
  • Många förbund och föreningar har egna fördelaktiga avtal för försäkringar. Värt att kolla upp.
  • Har du flera försäkringar så lönar det sig oftast att samla de i samma bolag. Många bolag ger då bättre priser.
  • Priser är givetvis en avgörande faktor men långt ifrån allt. Viktigt är också den service man får, att de är tillmötesgående så du snabbt ska kunna få hjälp om olyckan är framme.
  • Det skadar inte att försöka pruta, det är du som är kunden och försäkringsbolagen är ofta måna om att få in fler kunder.

Teckna din bilförsäkring hos Moderna Försäkringar.