Avställningsförsäkring

Dela

Har du en MC som du endast använder under sommaren eller våren? Kanske har du en bil som du endast använder under vissa perioder? Då kan en avställningsförsäkring, eller garageförsäkring som det också heter, vara något för dig. Att betala en full försäkring under den tid ditt fordon är avställt kan bli en dyr historia. Samtidigt kan det kännas aningen riskabelt att låta fordonet stå helt oförsäkrat under avställningsperioden. Det finns ju trots allt en del risker, även om fordonet inte används aktivt.

Nedan ska vi titta lite närmare på just avställningsförsäkring, vad den täcker och hur den kan spara dig en mängd pengar samtidigt som den ger ditt fordon ett bra skydd.

Hur fungerar en avställningsförsäkring?

Även om ditt fordon inte används i trafiken kvarstår ändå vissa risker, som brand, stöld och skadegörelse. Risker som man förmodligen vill skydda sig emot om man är rädd om ditt fordon. Därför kan en avställningsförsäkring vara ett bra alternativ för dig som vill ha en försäkring även om fordonet inte används men samtidigt inte vill betala en förmögenhet för en vanlig halv- eller helförsäkring.

Faktum är att en avställningsförsäkring innehåller samma skydd som en helförsäkring, med vissa undantag såklart eftersom fordonet inte vistas i trafiken. Tecknar du en avställningsförsäkring får du ersättning om du skulle befinna dig i följande situationer:

  • Ditt fordon eller omgivningen (till exempel garaget eller skjulet) där fordonet finns har fattat eld.
  • Ditt fordon har blivit stulet.
  • Ditt fordon har utsatts för skadegörelse eller på annat vis blivit skadat, till exempel om ett träd fallit över det eller om någon har kolliderat med det.
  • Du hamnar i en rättvist och behöver anlita en advokat. Kanske har det uppstått konflikter vid försäljning eller reparation.

Teckna avställningsförsäkring – spara pengar

Som vi alla vet så är en bilförsäkring en kostsam historia. Att ha sitt avställda fordon halv- eller helförsäkrat under en längre period kan därför bli dyrt för plånboken. En avställningsförsäkring kostar dock bara en bråkdel av vad en vanlig försäkring gör eftersom risken för olyckor och brott är mindre.

Med andra ord får du exakt samma trygga skydd som en vanlig försäkring men till ett mycket rimligare pris. Skulle du ställa av ditt fordon i ett garage med lås kan du även sänka din premie ytterligare.

Avställningsförsäkring – att tänka på

Har du bestämt dig för att en avställningsförsäkring är något för dig finns det en del saker du bör tänka på. Nedan har vi samlat några viktiga punkter.

  • Kom ihåg att aldrig köra ett fordon som är avställt, oavsett hur lång sträckan är. Skulle det mot all förmodan ske en olycka är du inte täckt av någon försäkring och räkningen kan bli mycket dyr. Skulle du bli påkommen med att köra ett avställt fordon kan du även då bli skyldig att betala onödiga summor.
  • Planerar du att sälja fordonet inom en snar framtid bör du se till att ställa på fordonet redan innan den första köparen kommer på besök. Detta för att köparen ska få möjlighet att provköra fordonet lagligt.
  • Om du ska ställa av fordonet under en längre period bör du inte ha en full tank eftersom det kan uppstå avlagringar i tanken. Dessutom kan det vara smart att öka lufttrycket i däcken en aning för att undvika ståplattor.
  • Släng över en presenning över fordonet om det står utomhus. På så sätt skadas inte lacken lika lätt samtidigt som du minskar risken för stöld, eftersom fordonet blir mer komplicerat att stjäla.
  • Försök att ställa av fordonet i ett garage om det är möjligt. Annars bör du ställa av det på en öppen plats som du har god uppsikt över. Detta gör fordonet mindre attraktivt att stjäla.