Tips vid val av försäkring

Dela

Det är inte alltid lätt att välja försäkring. Det finns en mängd olika försäkringsbolag och försäkringsvillkoren kan skilja sig mycket åt mellan de olika bolagen. För att förenkla det lite för dig följer här några tips på vad du bör tänka på när du ska välja försäkring.

Vilka försäkringar behöver du?

Sätt dig ner och fundera på vilka försäkringar du bör ha. Det finns försäkringar du förmodligen behöver och försäkringar du inte behöver. Det kanske till exempel inte känns meningsfullt teckna en försäkring för en tvåtusenkronors pocketkamera, men om du har en systemkamerautrustning som är värd 50 000 kronor kanske du bör göra det.

De allra flesta har en hemförsäkring och en fordonsförsäkring eftersom de flesta har ett hem och en bil. Djurägare tecknar ofta en djurförsäkring eftersom den kan ge ersättning om det älskade husdjuret dör eller måste till en veterinär. Barnfamiljer tecknar ibland en barnförsäkring som ger dem ekonomisk ersättning om barnet drabbas av ett olycksfall eller en sjukdom.

Du kan även försäkra din dyra elektroniska utrustning, din båt, din husvagn, din moped, din motorcykel eller ditt liv!

Vad kostar försäkringen och vad ingår?

Priset på en försäkring är naturligtvis viktigt. De flesta vill självklart ha en så billig försäkring som möjligt. Samtidigt bör du även titta på vad som ingår i försäkringen. I vissa fall kanske det räcker med den billigaste försäkringen, i andra fall kanske det är bättre att teckna en lite dyrare försäkring.

Förmodligen har du redan en hemförsäkring och även andra försäkringar. Kolla upp om ditt/dina försäkringsbolag kan ge dig ett förmånligt pris om du tecknar en till försäkring hos dem. Ibland kanske det är bättre att byta försäkringsbolag om ett annat bolag har ett bra paketpris på de försäkringar du vill ha och som motsvarar dina önskemål.

Det är viktigt att väga försäkringens pris mot vad den ersätter. Om du exempelvis har en billig begagnad bil kanske det inte är värt att teckna en halv- eller helförsäkring om självrisken är lika stor som halva bilens värde. Har du en dyr bil bör du definitivt överväga att teckna en helförsäkring.